Хипнотерапия

840,00лв.

Пределите на хипнозата са пределите на съзнанието. В това обогатяващо пътешествие към новите знания и умения ще откривате, както собствените си граници, така и границите на човека срещу вас и ще се научите как да ги разширявате…

Описание

Този курс по хипнотерапия е насочен към задълбочено разбиране на динамиките в психичните състояния и образуването на мисловни и поведенчески матрици, които определят качеството на живот, както и към пълноценна работа и общуване с несъзнаваното. В него ще усвоите как да използвате хипнозата като инструмент в психотерапията и множество ТРАНСформиращи пътеки, чрез теория, практика и демонстрации. Курсът се състои от теоретична и практическа част. 

След края на обучението по хипнотерапия ще знаете: 

 • кои са различните подходи в хипнотерапевтичните школи;
 • кои са хипнотично лингвистичните „пътеки на М. Ериксон“  
 • как да използвате магията на езика в общуването и работата си с хора;
 • какво предствалява седем степенният модел на Милтън;
 • как да използвате хипноза за психотерапевтични цели;
 • каква е ролята на терапевта;
 • каква е динамиката в психичните процеси; 
 • какво представлява личностната промяна и как да я навигирате като хипнотерапевт;
 • какви са фундаментите в психологията на бъдещето
 • каква е структурата на трансформационния процес
Хипнотерапия image 2

Хипнотерапия

След края на обучението ще умеете: 

 • да снемате анамнеза;
 • да се насочвате към реалните нужди на клиента си;
 • да водите хипнотерапевтичен сеанс;
 • да владеете майсторство на хипнотичния език;
 • да използвате различни форми на хипнотични предложения;
 • да преценявате, каква форма на хипнотично предложение да използвате;
 • да подавате нови предложения, гледни точки и избори на клиентите си;
 • да боравите с техники за промяна на състояния и навици, на вярвания, убеждения и нагласи
 • да водите клиента си към освобождаване от болезнени спомени и емоционални травми;
 • да закотвяте желани състояния;
 • да интегрирате дълготрайни промени;
 • да работите със спомени;
 • да спомагане за създаването на нови мисловни пътеки;
 • да поставяте здравословни граници със събеседника;
Сертификацията се избършва след всеки курс от програмата за обучение на ИА. 

Повреме на обучението ще имате възможност да работите със свой проблем, който желаете да решите или потенциал, който желаете да развиете. Практиката и личния опит са най-добрите методи за научаване, поради тази причина програмата съдържа множество практически упражнения.

Хипнотерапия image 3

Важно е да отбележим, че курсът „Хипнотерапия“, който създадохме е подходящ от една страна за хора, които искат да усвоят всичко гореизброено, за да се преквалифицират или обогатят психотерапевтичните си умения, а от друга – за всички, които искат лично да преминат през 8- дневно трансформиращо преживяване. Независимо дали искате да се развивате като хипнотерапевт или имате нужда от задълбочена вътрешна работа с помощта на специалист, курсът доказано води до устойчиви промени и личностно усъвършенстване. Курсистите, преминали това ниво на обучението, го описват като „обогатяващо“, „разширяващо кръгозора“, „променящо из основи“ и „едно от най-добрите решения, които съм взимала за себе си“.

Моделът, който този курс представлява, комбинира обучение и лично преживяване, тъй като личното преживяване създава действителната опитност, която трансформира и можем да предадем на другите.

 

Хипнозата – средство за терапия и развитие

Какви видове хипноза има?

Реално хипнозата е определено състояние на съзнанието, в което психиката на човек е податлива на промени. Говори се, че има хипноза за отказване от вредни навици, освобождаване от стрес, отслабване, лечение на специфични психични състояния и пр., това е така, всички тези и много други казуси са обект на терапия чрез хипноза, но самото състояние – хипнотично състояние е идентично, разликата се състои в това, на къде терапевта ще насочи процеса.

Има ли разлика между хипноза за терапия и хипноза, приложена за личностно развитие?

Разликата се състои основно в това каква е целта. Хипнотичното състояние се различава единствено по своята дълбочина, която е индивидуална при всеки човек и всеки сеанс. Терапевтът и клиентът водят предварителен разговор за да бъде изяснена конкретната нужда и желание на клиента към, която да се насочи фокуса на процеса. Той може да се насочи към терапия, освобождаване от ограничаващи вярвания и убеждения или пък към разтваряне на нови пространства за да се разгърнат дарбите, потенциала, въображението, креативното мислене, нивото на постиженията в определена свера и пр.

В такъв случай, нека първо да кажем какви проблеми могат да бъдат разрешени чрез хипнотерапия и защо тя дава толкова бързи резултати?

Спектърът на въздействие е много широк, тъй като това е психотерапия, приложена в променено състояние на съзнанието, което дава много по-бързи резултати от повечето психотерапевтични подходи, поради преживелищния си характер. Преживелищната терапия, като цяло дава най-бързи и трайни резултати. Знаете, че колкото и да се опитва някой да ви убеди в нещо, вие имате нужда да го преживеете, за да го възприемете истински. Това е основната причина за високата ефективност на хипнотерапията.

Що се отнася до психоемоционалните проблеми, които могат да бъдат решени чрез хипноза, това е цялото поле на терапията в психологията – стрес, безсъние, паника, тревожност, депресия, пристрастявания, сексуални нарушения, пост травматичен стрес, травми и дефицити в детството (които се отразяват силно в живота), суматични проблеми и пр. – всичко, което е част от психичния и емоционален живот на чове се повлиява от хипноза.

Това звучи като някакъв вид панацея в психологическите измерения. Така ли е?

Панацеята е в нашата психика, в нас самите, а хипнозата ни дава възможност да се докоснем до себе си, до най-здравите пластове на съзнанието ни. Тези преживявания имат изключително целебен ефект. Прдставете си, че един гневен човек се събере със сто весели и жизнерадостни души, колко време ще му е нужно да премине в различно състояние – съвсем малко и колкото повече се вижда с тях, толкова повече в него ще настъпват промени. Подобен е и принципът на някои от подходите в хипнотерапията.

Хората мислят, че хипнозата може да е опасна. А това така ли е?

Хипнозата винаги е целебна, дори кратки мигове прекарани в хипнотично състояние са полезни.  Тя е лек за човека, балсам за духа. Опасност може да носи човекът, който я практикува и личната му етика. Хирургията е полезна, нали – животоспасяваща, но не всеки лекар е отдаден на пациентите си. Хубавото е, че психиката ни е доста по-пластична от телата. Ние притежаваме една вътрешноприсъща мъдрост, която не позволява ценностната ни система да бъде изключена.

През всичките години на работа с хора виждам как човек непрестанно се опитва да открие по-доброто в себе си, сякаш каквото и да ни се случва, дори най-големите ужасии, част от нас търси свобода от полепванията на болките и само страховете и съмненията могат да го спрат.

Често задавани въпроси

Каква е разликата между хипнотерапия и хипноза?

Отговор: Хипноза е променено състояние на съзнанието, което хипнотизаторът задълбочава посредством (най-често) гласа си. Хипнотерапия е вид психотерапия, при която се използват феномените на хипноза, както за лечение и подобрение на психически състояния, така и за личностно развитие.

Каква е продължителността?

Отговор: Курсът е с продължителност 8 дни, от четвъртък до петък в две последователни седмици.

Мога ли да участвам без да съм преминал/а курса по „Хипноза“?

Отговор: Не. Курсът „Хипнотерапия“ е продължение на модул „Хипноза“, по време на който се поставят основите на работата с метода.

Колко е броят на участниците в курсовете?

Отговор: Броят на участниците варира от 5 до около 15 души. Стремим се групите да бъдат достатъчно големи, за да могат курсистите да практикуват с повече хора.

Издавате ли сертификат?

Отговор: Да, всички, които преминат обучението и демонстрират необходимите умения и знания по преподадения материал, получават сертификат от ИА.

Водещ:

Кристина Дойчинова

Дата:

15.04 – 18.04.21г.

22.04 – 25.04.21г.

Място:

InnerSelf

Час:

10:00 – 17:00ч.

Цена:

780 лв.

 

Други курсове: Дишане

Към страницата ни във Facebook

Блог

Самонараняването при децата

Самонараняването при децата, тийнейджърите и в зряла възраст!

Автоагресията е ярък симптом за преживяно насилие, агресия или травма, както и неспособност да се […]

Вижте повече
Отстраняването на симптома

Отстраняването на симптома не е лечение

Модерната парадигма на медицината е да разделя тялото от съзнанието и човека от средата му. […]

Вижте повече
деструктивната самоцензура

Техника за разкриване и освобождаване от деструктивната самоцензура

Умът ни има наклпнност към саморегулация. Той осъществява контрол над поведението и действията ни, докато […]

Вижте повече

Абонирай се за бюлетин