Innerself

ХИПНОТЕРАПИЯ

Пределите на хипнозата са пределите на съзнанието. В това обогатяващо пътешествие към новите знания и умения ще откривате, както собствените си граници, така и границите на човека срещу вас и ще се научите как да ги разширявате…

Описание

Този курс по хипнотерапия е насочен към задълбочено разбиране на динамиките в психичните състояния и образуването на мисловни и поведенчески матрици, които определят качеството на живот, както и към пълноценна работа и общуване с несъзнаваното. В него ще усвоите как да използвате хипнозата като инструмент в психотерапията и множество ТРАНСформиращи пътеки, чрез теория, практика и демонстрации. Курсът се състои от теоретична и практическа част. 

!В този модул ще имате възможност да се запознаете и усвоите „In model“ за въвеждане на хипнотичен език, който се преподава единствено в InnerSelf.

След края на обучението по хипнотерапия ще знаете: 

 • кои са различните подходи в хипнотерапевтичните школи;
 • кои са хипнотично лингвистичните „пътеки на М. Ериксон“  
 • как се прилага „In model“, който се преподава само в школата на InnerSelf
 • как да използвате магията на езика в общуването и работата си с хора;
 • какво предствалява седем степенният модел на Милтън;
 • как да използвате хипноза за психотерапевтични цели;
 • каква е ролята на терапевта;
 • каква е динамиката в психичните процеси; 
 • какво представлява личностната промяна и как да я навигирате като хипнотерапевт;
 • какви са фундаментите в психологията на бъдещето
 • каква е структурата на трансформационния процес
Хипнотерапия image 2

Хипнотерапия

След края на обучението ще умеете: 

 • да снемате анамнеза;
 • да се насочвате към реалните нужди на клиента си;
 • да водите хипнотерапевтичен сеанс;
 • да владеете майсторство на хипнотичния език;
 • да използвате различни форми на хипнотични предложения;
 • да преценявате, каква форма на хипнотично предложение да използвате;
 • да подавате нови предложения, гледни точки и избори на клиентите си;
 • да боравите с техники за промяна на състояния и навици, на вярвания, убеждения и нагласи
 • да водите клиента си към освобождаване от болезнени спомени и емоционални травми;
 • да закотвяте желани състояния;
 • да интегрирате дълготрайни промени;
 • да работите със спомени;
 • да спомагане за създаването на нови мисловни пътеки;
 • да поставяте здравословни граници със събеседника;
Сертификацията се реализира повреме на ниво „Хипнотерапия – практика“ – М3 от цялостната програма за обучение на ИА. Ниво „Трансперсонална хипнотерапия“ – М4, се сертифицира отделно в края на същия модул.

Повреме на обучението ще имате възможност да работите със свой проблем, който желаете да решите или потенциал, който желаете да развиете. Практиката и личния опит са най-добрите методи за научаване, поради тази причина програмата съдържа множество практически упражнения.

Хипнотерапия image 3

Важно е да отбележим, че курсът „Хипнотерапия“, който създадохме е подходящ от една страна за хора, които искат да усвоят всичко гореизброено, за да се преквалифицират или обогатят психотерапевтичните си умения, а от друга – за всички, които искат лично да преминат през 8- дневно трансформиращо преживяване. Независимо дали искате да се развивате като хипнотерапевт или имате нужда от задълбочена вътрешна работа с помощта на специалист, курсът доказано води до устойчиви промени и личностно усъвършенстване. Курсистите, преминали това ниво на обучението, го описват като „обогатяващо“, „разширяващо кръгозора“, „променящо из основи“ и „едно от най-добрите решения, които съм взимала за себе си“.

Моделът, който този курс представлява, комбинира обучение и лично преживяване, тъй като личното преживяване създава действителната опитност, която трансформира и можем да предадем на другите.

 

Хипнозата – средство за терапия и развитие

Какви видове хипноза има?

Реално хипнозата е определено състояние на съзнанието, в което психиката на човек е податлива на промени. Говори се, че има хипноза за отказване от вредни навици, освобождаване от стрес, отслабване, лечение на специфични психични състояния и пр., това е така, всички тези и много други казуси са обект на терапия чрез хипноза, но самото състояние – хипнотично състояние е идентично, разликата се състои в това, на къде терапевта ще насочи процеса.

Има ли разлика между хипноза за терапия и хипноза, приложена за личностно развитие?

Разликата се състои основно в това каква е целта. Хипнотичното състояние се различава единствено по своята дълбочина, която е индивидуална при всеки човек и всеки сеанс. Терапевтът и клиентът водят предварителен разговор за да бъде изяснена конкретната нужда и желание на клиента към, която да се насочи фокуса на процеса. Той може да се насочи към терапия, освобождаване от ограничаващи вярвания и убеждения или пък към разтваряне на нови пространства за да се разгърнат дарбите, потенциала, въображението, креативното мислене, нивото на постиженията в определена свера и пр.

В такъв случай, нека първо да кажем какви проблеми могат да бъдат разрешени чрез хипнотерапия и защо тя дава толкова бързи резултати?

Спектърът на въздействие е много широк, тъй като това е психотерапия, приложена в променено състояние на съзнанието, което дава много по-бързи резултати от повечето психотерапевтични подходи, поради преживелищния си характер. Преживелищната терапия, като цяло дава най-бързи и трайни резултати. Знаете, че колкото и да се опитва някой да ви убеди в нещо, вие имате нужда да го преживеете, за да го възприемете истински. Това е основната причина за високата ефективност на хипнотерапията.

Що се отнася до психоемоционалните проблеми, които могат да бъдат решени чрез хипноза, това е цялото поле на терапията в психологията – стрес, безсъние, паника, тревожност, депресия, пристрастявания, сексуални нарушения, пост травматичен стрес, травми и дефицити в детството (които се отразяват силно в живота), суматични проблеми и пр. – всичко, което е част от психичния и емоционален живот на чове се повлиява от хипноза.

Това звучи като някакъв вид панацея в психологическите измерения. Така ли е?

Панацеята е в нашата психика, в нас самите, а хипнозата ни дава възможност да се докоснем до себе си, до най-здравите пластове на съзнанието ни. Тези преживявания имат изключително целебен ефект. Прдставете си, че един гневен човек се събере със сто весели и жизнерадостни души, колко време ще му е нужно да премине в различно състояние – съвсем малко и колкото повече се вижда с тях, толкова повече в него ще настъпват промени. Подобен е и принципът на някои от подходите в хипнотерапията.

Хората мислят, че хипнозата може да е опасна. А това така ли е?

Хипнозата винаги е целебна, дори кратки мигове прекарани в хипнотично състояние са полезни.  Тя е лек за човека, балсам за духа. Опасност може да носи човекът, който я практикува и личната му етика. Хирургията е полезна, нали – животоспасяваща, но не всеки лекар е отдаден на пациентите си. Хубавото е, че психиката ни е доста по-пластична от телата. Ние притежаваме една вътрешноприсъща мъдрост, която не позволява ценностната ни система да бъде изключена.

През всичките години на работа с хора виждам как човек непрестанно се опитва да открие по-доброто в себе си, сякаш каквото и да ни се случва, дори най-големите ужасии, част от нас търси свобода от полепванията на болките и само страховете и съмненията могат да го спрат.

Често задавани въпроси

Каква е разликата между хипнотерапия и хипноза?

Отговор: Хипноза е променено състояние на съзнанието, което хипнотизаторът задълбочава посредством (най-често) гласа си. Хипнотерапия е вид психотерапия, при която се използват феномените на хипноза, както за лечение и подобрение на психически състояния, така и за личностно развитие.

Каква е продължителността?

Отговор: Курсът е с продължителност 8 дни, от четвъртък до петък в две последователни седмици.

Мога ли да участвам без да съм преминал/а курса по „Хипноза“?

Отговор: Не. Курсът „Хипнотерапия“ е продължение на модул „Хипноза“, по време на който се поставят основите на работата с метода.

Колко е броят на участниците в курсовете?

Отговор: Броят на участниците варира от 5 до около 15 души. Стремим се групите да бъдат достатъчно големи, за да могат курсистите да практикуват с повече хора и същевременно достатъчно малки, всички курсисти да получат лично внимание и задълбочен процес.

Издавате ли сертификат?

Отговор: Да, всички, които преминат обучението и демонстрират необходимите умения и знания по преподадения материал, получават сертификат от ИА.

Водещ:

Кристина Дойчинова

Дата:

07-10.11.24г
14-17.11.24г.

Място:

InnerSelf

Час:

10:00 – 18:00ч.

Цена:

1550 лв.

 

Други курсове: Дишане

Към страницата ни във Facebook

Блог

Самонараняването при децата

Самонараняването при децата, тийнейджърите и в зряла възраст!

Автоагресията е ярък симптом за преживяно насилие, агресия или травма, както и неспособност да се […]

Вижте повече
Отстраняването на симптома

Отстраняването на симптома не е лечение

Модерната парадигма на медицината е да разделя тялото от съзнанието и човека от средата му. […]

Вижте повече
деструктивната самоцензура

Техника за разкриване и освобождаване от деструктивната самоцензура

Умът ни има наклпнност към саморегулация. Той осъществява контрол над поведението и действията ни, докато […]

Вижте повече

Абонирай се за бюлетин