Innerself

Бога дишанеBoga Breathing Therapy

Бога терапия е метод на контролирано дишане, което влияе на биохимичните процеси в организма, като повишава електрическия заряд в клетките чрез насищането им с кислород. Регулирането на биохимичните процеси посредством дишането има пречистващо и възстановяващо въздействие над психиката и нейната устойчивост. Методът е сходен с техники като ребъртинг (rebirthing), холотропно дишане и др., но има съществени разлики в изпълнението и методологията.

Бога терапия е преживелищен метод и като такъв предоставя възможността на човек да достигне до фундаментална личностна трансформация чрез собствено спонтанно преживяване. Ефективността на техниката е в начина, по който Бога дишане/Boga Breathing Therapy приспособява древните знания за дишането към съвременните нужди, потребности и динамика. По време на Бога сесия интензивността, с която приемате кислорода, е многократно завишена. Специфичният ритъм и интензитет на дишането разгръщат дълбоки пластове от психиката, разкривайки несъзнателни мисловни и поведенчески матрици.

Това ви позволява да предефинирате подсъзнателни навици и вярвания в една по-добра система от действия и убеждения, което на практика променя живота напълно. По този начин стрес, страх и  тревожност, се редуцират и привеждат отново в здравословни граници, което ви прави по-здрави, по-силни, по-спокойни и по-продуктивни. Когато умът е спокоен, а тялото е в кондиция, човек има повече идеи, взима по-добри и бързи решения и е способен да поддържа по-хармонични взаимоотношения с околните.

Метода дишане

Boga Breathing Therapy

Основните физически промени, които се преживяват от тялото по време на интензивно дишане, са по-бърза циркулация на кръвта и промени във възприятията. Хипервентилацията предизвиква промени в хормоналния баланс и необичаен електрически поток между мозъчните клетки (синаптичните връзки). Ускорената циркулация на кръвта повишава температурата на тялото и в резултат на това се увеличава нивото на активност на клетките. Всички тези промени влияят на менталните възприятия и отварят нови психични пространства, които водят до своето отражение на физическото здраве.

Чрез метода се освобождава натрупан травматичен опит от миналото: депресивни състояния, нервно напрежение, безсъние, безпричинна тревожност (генерализирана тревожност), паника, паническо разстройство, посттравматичен стрес, психосоматични блокажи, зловредни модели на поведение и мисловни матрици, параноя, страхове и пр. Благотворното влияние на техниката се изразява и с изчерпването на натрупани емоционални блокажи, които предопределят душевното и физическото здраве. Бога терапията разгръща въображението, стимулира креативността, събужда дарбите и заложбите, отваряйки пространства за нови възможности. Спомага за разгръщане на личния потенциал по един неочакван начин и възвръща усещането за стойност и цялостност.

терапия дишане

Бога дихателна терапия променя живота

Дъхът е истинска магия. Той е един от начините да общуваме със себе си, да се свържем и преживяваме духа. Дъхът не подлежи на обяснения. Не може да се преразкаже дълбочината на неговото проникновение.

Представете си вдъхването на прохладната утрин в първите проточващи се лъчи, когато ухае на изгряващо слънце и неговия аромат се пропива през цялото ви същество – това преживяване не може да бъде преразказано, то се разтваря в сетивата и изпълва цялата същност и колкото и близо да се доближат думите, винаги остава една част неподлежаща на описание. Никое истинско преживяване не може да бъде описано в неговата цялост и дълбочина. Може да бъде споделено само в безмълвието на общението в нас.

Това е причината да наричаме „Бога дихателна терапия“ – среща със себе си. Винаги, когато провеждаме сесия по трансперсонално дишане Бога, ние каним хората на среща със самите тях.

Начинът, по който проникновените мигове ни докосват и изпитваме жива, реална връзка със същността си са така необикновени и същевременно простички. Те носят изцеление на духа, което се имплантира в телата и умовете ни. Моментите, когато сякаш се отварят вратите на затвора и вдъхваш свободата. Кратки мигове, в които няма страх, самота и болка, няма бягство – свободен си! Свързан си!

Бога терапия разтваря вътрешни пространства

Изчезват всякакви битки, всички измислени желания. Цялата предначертана обикновеност на света се размива. Остава състояние, пропито от чисто присъствие и общение…

И там в този миг всичко в твоя свят е наред, завърнал си се в убежището на райската градина. Тик Нат Хан го описва като безопасен остров в градината на сърцето, където цъфти цветето на вътрешния мир. Там си напълно недосегаем за умотворенията и телесните импулси, заключени в кръговрата на болка, болести и смърт, проявени във всевъзможни форми през целия човешки живот.

Бога терапия разтваря вътрешни пространства, където цефти обновление и креативност, случва се лечение в дълбините на съзнанието. Преостановяват се зловредни и ограничаващи модели на мислене и поведение. Това отваря един свят пълен с несъществуващи до преди това възможности.

Много хора споделят, че след дихателните сесии животът им оживява отново – паниката, тревогата, стреса, ограниченията и пр., които допреди са били естествен, дискомфортен, но приет спътник са се стопили. Животът им се е изпълнил с повече радост и лекота, с по-добро разбиране за своята история и пречки, които са влияели негативно.

Ако търсите методи за подобряване качеството на живота си, средство за завръщане към автентичната ви личност, път за терапия или се нуждаете от връзка с твореца във вас, дишането е път в тази посока.

Свържете се с нас

Блог

Самонараняването при децата

Самонараняването при децата, тийнейджърите и в зряла възраст!

Автоагресията е ярък симптом за преживяно насилие, агресия или травма, както и неспособност да се […]

Вижте повече
Отстраняването на симптома

Отстраняването на симптома не е лечение

Модерната парадигма на медицината е да разделя тялото от съзнанието и човека от средата му. […]

Вижте повече
деструктивната самоцензура

Техника за разкриване и освобождаване от деструктивната самоцензура

Умът ни има наклпнност към саморегулация. Той осъществява контрол над поведението и действията ни, докато […]

Вижте повече

Абонирай се за бюлетин