Хипноза – митове и ползи

 В тази тема, в съвсем кратки рамки, ще засегна някои от най-разпространените митове за хипнозата, с които се спекулира и едни от най-съществените ползи от хипнотерапията.

 

      1. Хипнозата е естествено състояние на съзнанието.

Много хора мислят, че те не могат да бъдат въведени в хипноза, но хипнотичния транс е естествено състояние, в което човек навлиза между 12-14 пъти в денонощието (ултрадианни биоритми – Те са с период от 30 минути до 20 часа, съгласувани са с времето от денонощието, но не се свързват с определено време от денонощието.). Работата на хипнотерапевта е да задълбочи това естествено състояние и да спомогне навлизането в по-дълбоко ниво, където несъзнаваното е отворено за множество позитивни възможности и решения. Причината процесът на хипноза да е толкова мощен е, че несъзнаваното диктува почти 95% от всички вярвания и поведение. Навлизането в това ниво може да предизвика много значими промени.

     2. Хипнозата е състояние на повишено осъзнаване и внимание, не сън.

Залегнало е схващането, че хипнозата е състояние на сън, в който има загуба на контрол или съзнателност. Вероятно в тази посока навежда името ѝ (от гръцката дума „hypnos“, значеща сън – бог на съня – Хипнос), дадено от Джеймс Брайт, който в последствие, неуспешно, се опитва да го промени на моноидеизъм – концентрация върху една идея. Представата за хипнотизатора, който размахва махало пред очите ви и вие губите пълна представа и контрол е наложена изцяло от киното, като атрактивна сцена за зрителя. Осъзнатостта, по време на хипнотичен транс, е многократно повишена от обичайните състояния на съзнанието.

 

    3. Хипнозата е древен метод за лечение

Ритуали, свързани с хипнотична индукция са били провеждани  в много древни култури, като китайската, гърцката и индийската, също в шаманизма. Преди повече от 4000 години древните египтяни са практикували форма на хипноза в храмовете на съня (места, в които са били използвани церемониално пеене и други техники, за да се предизвика състояние на транс и да се помогне на хората да преодолеят различни заболявания). Хипнозата не е изобретение на новото време, ние само приспособяваме старите познати методи към днешното време и нужди.

 

    4. Хипнозата има множество ползи, които са научно доказани. 

Многобройни научни изследвания доказват, че хипнотерапията е безопасен и ефективен метод  за широк спектър от състояния. Проучванията показват, че чрез хипноза могат да бъдат повлияни позитивно паметта, спортните постижения, спомага за преодоляване на зависимости и деструктивни навици, повишаване на самочувствието, ефективно повлиява депресивни, стресови, тревожни и много други психо-емоционални състояния, освобождава от страхове, травматичен опит в миналото и помага при още множество проблеми и състояния.

 

    5. Хипнозата е средство за свързване с душата, чрез нея се завръщаме в себе си.

Освен метод за терапия хипнозата е и средство за изследване на вътрешните светове и завръщане към дълбоките автентични потребности стаени в душата. По време на хипнотичен транс осъзнатостта на човек е многократно повишена, в това широко състояние на съзнанието може да достигнете до информация и знания, които изцяло да променят световъзприятието и разбиранията ви за живота и света. Хипнозата е магично преживяване, не защото в него има някаква мистика, а защото е невероятно как един толкова нежен и приятен метод предизвиква такава дълбока трансформация, която по абсолютно неусетен начин се интегрира в живота и разбиранията ни.

 

Хипнотерапията е едно от най-мощните средства, с които разполагаме в днешни дни, завещано ни от предците!

Блог

точните въпроси

Ако задаваме точните въпроси, ще получаваме точните отговори!

Тази публикация е вдъхновена от низ от събития, поредица от случайни случайности и още по-случайни […]

Вижте повече
Икигай или Ценността на живота

Икигай или Ценността на живота

За да откриеш ценността на живота или своя Икигай (生 き 甲 斐 ,„ики“ – „живот“ и „гай“ […]

Вижте повече
пещерата от която се боиш

В пещерата, от която се боиш е съкровището, което търсиш

Може да опишем модерния живот като желание да избягаме от обикновеността, в него присъства един копнеж […]

Вижте повече

Абонирай се за бюлетин