Innerself

Хипноза – митове и ползи

 В тази тема, в съвсем кратки рамки, ще засегна някои от най-разпространените митове за хипнозата, с които се спекулира и едни от най-съществените ползи от хипнотерапията.

      1. Хипнозата е естествено състояние на съзнанието.

Много хора мислят, че те не могат да бъдат въведени в хипноза, но хипнотичния транс е естествено състояние, в което човек навлиза между 12-14 пъти в денонощието (ултрадианни биоритми – Те са с период от 30 минути до 20 часа, съгласувани са с времето от денонощието, но не се свързват с определено време от денонощието.). Работата на хипнотерапевта е да задълбочи това естествено състояние и да спомогне навлизането в по-дълбоко ниво, където несъзнаваното е отворено за множество позитивни възможности и решения. Причината процесът на хипноза да е толкова мощен е, че несъзнаваното диктува почти 95% от всички вярвания и поведение. Навлизането в това ниво може да предизвика много значими промени.

     2. Хипнозата е състояние на повишено осъзнаване и внимание, не сън.

Залегнало е схващането, че хипнозата е състояние на сън, в който има загуба на контрол или съзнателност. Вероятно в тази посока навежда името ѝ (от гръцката дума „hypnos“, значеща сън – бог на съня – Хипнос), дадено от Джеймс Брайт, който в последствие, неуспешно, се опитва да го промени на моноидеизъм – концентрация върху една идея. Представата за хипнотизатора, който размахва махало пред очите ви и вие губите пълна представа и контрол е наложена изцяло от киното, като атрактивна сцена за зрителя. Осъзнатостта, по време на хипнотичен транс, е многократно повишена от обичайните състояния на съзнанието.

    3. Хипнозата е древен метод за лечение

Ритуали, свързани с хипнотична индукция са били провеждани  в много древни култури, като китайската, гърцката и индийската, също в шаманизма. Преди повече от 4000 години древните египтяни са практикували форма на хипноза в храмовете на съня (места, в които са били използвани церемониално пеене и други техники, за да се предизвика състояние на транс и да се помогне на хората да преодолеят различни заболявания). Хипнозата не е изобретение на новото време, ние само приспособяваме старите познати методи към днешното време и нужди.

Хипноза image 2

    4. Хипнозата има множество ползи, които са научно доказани. 

Многобройни научни изследвания доказват, че хипнотерапията е безопасен и ефективен метод  за широк спектър от състояния. Проучванията показват, че чрез хипноза могат да бъдат повлияни позитивно паметта, спортните постижения, спомага за преодоляване на зависимости и деструктивни навици, повишаване на самочувствието, ефективно повлиява депресивни, стресови, тревожни и много други психо-емоционални състояния, освобождава от страхове, травматичен опит в миналото и помага при още множество проблеми и състояния.

    5. Хипнозата е средство за свързване с душата, чрез нея се завръщаме в себе си.

Освен метод за терапия хипнозата е и средство за изследване на вътрешните светове и завръщане към дълбоките автентични потребности стаени в душата. По време на хипнотичен транс осъзнатостта на човек е многократно повишена, в това широко състояние на съзнанието може да достигнете до информация и знания, които изцяло да променят световъзприятието и разбиранията ви за живота и света. Хипнозата е магично преживяване, не защото в него има някаква мистика, а защото е невероятно как един толкова нежен и приятен метод предизвиква такава дълбока трансформация, която по абсолютно неусетен начин се интегрира в живота и разбиранията ни.

Хипнотерапията е едно от най-мощните средства, с които разполагаме в днешни дни, завещано ни от предците!

Хипнозата помага да си спомним, а не – да забравим.

Ценностната ни система съдържа вярвания и убеждения, част от които са съзнателни, а други – не. Тя ни помага да разкрием пред себе си в дълбочина личната си система, която ни подтиква към определен тип мислене и поведение.

хипноза image 3

Широко разпространен е митът, че навлизайки в състояние на хипноза, човек забравя кой е, какво желае и какви са ценностите, вярванията и убежденията му. Сякаш се изтрива и „потиска“ волята и същността му, а хипнотизаторът поема цялата власт над неговите избори. Тази представа се заражда с появата на филмовото изкуство и на така наречената сценична хипноза, при която процеси, които се случват в човешката психика, трябва да бъдат представени атрактивно, въздействащо и с две думи: да грабнат вниманието на зрителите. За разочарование за повечето режисьори и продуценти обаче, когато човек е в хипноза, „външното“ изражение на „вътрешния“ процес е откровено казано … скучно. Човек е отпуснат, сякаш полузаспал, а това едва ли би могло да се определи като вълнуващ филмов сценарий.

Освен това ценностната система на човек е винаги активна. Това означава, че ако за един участник в демонстрация на хипнотичните феномени, е приемливо да подскача на един крак всеки път, когато чуе определена дума, за друг – това би могло да бъде крайно недопустимо. В такъв случай след въвеждане в състояние на транс, единият ще подскача възторжено, а другият ще изрази несъгласието и нежеланието си за кооперация. 

Хипнозата е естествено състояние на съзнанието

Съзнането има безгранични способноси. Една от тях е способносттан ни да навлизаме в хипноза или така нареченият хипнотичен транс.

 Всеки е навлизал в хипноза – моментите, когато сте концентрирани в някакво действие или занимание и не чувате, че някой ви говори е хипнотично състояние; когато сте зареяни някъде в пространството и сякаш външният свят изчезва за момент, също е миг на хипноза. Много пъти през деня, естествените механизми за прочиставане и почивка на психиката се активират, за да потдържат здравето ни.

Древните са знаели, че хипнозата (както я наричаме днес) е естествено целебно състояние на съзнанието и са строели „храмове на съня“, където се е осъществявало лечение на духа и психиката. Хипнозата има силата да лекува ума и душата, защото е естествен, вътрешноприсъщ механизъм на всеки човек.

Днес използваме хипноза за терапия на много емоционални и психични проблеми, които не са съществували в древността, но както тогава, така и сега се опираме на естествените заложби за изцеление, с които сме дарени още от рождението ни.

Хипнозата повлиява много по-бързо от всички други методи за терапия точно поради тези причини – нищо не се въвежда отвън, а се стимулират вродените човешка умения.

Всеки човек е бил добре, преди да му се случи нещо, което го кара да се почувства зле – преди да има тревожност е имало спокойствие; преди да има стрес е имало следване на личния ритъм; преди да има паника е имало чистота на ума. Хипнозата позволява да изчистим придобитото, за да остане естественото.

Вече десетилетия тя се е утвърдеила като един от най-ефективните принципи в психотерапията. И се използва за решавене на проблеми като: страхове, фобии, паник атаки и паническо разстройство, безпричинна тревожност, стрес, безсъние, обсесивно компулсивно разстройство ОКР, пост травматичен стрес ПТС, суматични проблеми, травматичен опит, освобождаване на дефицитни депа, зависимости, зловредни навици, професионално прегаряне (бърнаут) и пр.

Хипнозата е естествено състояние на съзнанието

Хипнозата е мощно средство за развитие потенциала на личността.

Много хора използват метода за да подобрят спортните си постижения, за да се развият дарбите и способностите им, за да станат по-креативни в живота и работата си. В пазнородни свери, успели личности споделят, че хипнозата е била ключов фактор за постигане на нови върхове.

Позитивната промяна, която хипнотичния транс предизвиква се дължи на, настъпващото  обновление в менталните и психични процеси. Следствие на регулярно и целенасочено пребиваване в транс, както и от работата на терапевта, който навигира процеса в желаната от човека посока започват да се проявяват осезаеми подобрения в качеството на живот. Човек започва да разполага с повече енергия, ентусиазъм, идеи, лекота, по-бистър ум и яснота, има повече възможности.

Често задавани въпроси

Блог

Самонараняването при децата

Самонараняването при децата, тийнейджърите и в зряла възраст!

Автоагресията е ярък симптом за преживяно насилие, агресия или травма, както и неспособност да се […]

Вижте повече
Отстраняването на симптома

Отстраняването на симптома не е лечение

Модерната парадигма на медицината е да разделя тялото от съзнанието и човека от средата му. […]

Вижте повече
деструктивната самоцензура

Техника за разкриване и освобождаване от деструктивната самоцензура

Умът ни има наклпнност към саморегулация. Той осъществява контрол над поведението и действията ни, докато […]

Вижте повече

Абонирай се за бюлетин