Innerself

Boga Breathing Therapy – Пневмокатарзис

Дишането е абсолютната есенция на живота, но важността му за поддържане на доброто здраве често бива пренебрегвана. Пълното свободно дишане е един от ключовете за физическо, психично, емоционално и душевно благополучие.

Осъзнатото дишане ни помага да се докоснем до свободата на настоящето, да се озовем в необятността на момента. Тогава няма минало за запомняне, няма бъдеще, за което да се тревожим или планираме. Всеки дъх е процес на получаване от вселената и връщане обратно към нея. С всяко вдишване тя получава, прибирайки живота в себе си, с всяко издишване го освобождава и връща обратно.

Още от детството ни с течение на времето поглъщаме и натрупваме стреса и напрежението от семейството и се учим на поведение от обкръжаващата ни среда. И като всеки преживяваме радости, предизвикателства и травми в живота. Научавайки се да реагираме спрямо миналите опитности на удоволствие и болка, за съжаление, започваме да губим естествено присъщата свобода и спонтанност на детството. Започваме да се страхуваме от неодобрение, наказание или изоставяне, преживяваме неприятното чувство, че не знаем как да се справим. В резултат на това започваме да се свиваме по-често, дори да се затваряме. Научаваме се да контролираме себе си, за да бъдем „добри“, за да получим положително внимание, жертваме простичкото живеене, за да бъдем специални, забелязани и одобрени. За да постигнем този контрол над поведението и чувствата, несъзнателно стягаме мускулите, най-вече в областта на корема, гръдния кош, врата и раменете, което ограничава нашето дишане. „Откриваме“, че колкото по-слабо дишаме, толкова по-слабо чувстваме – така изглежда, че по-лесно ще преминем през предизвикателствата и трудностите на съвременния живот. С течение на времето този процес се развива в привични несъзнателни реакции, които „заключват“ тялото и предотвратяват цялостния израз, както на удоволствие, така и на болка. По този начин естественият поток на жизнена енергия бива нарушен, поради което всяка система в тялото дегенерира по-бързо. Като възрастни много хора (почти всички) са склонни да дишат кратко, плитко, а при стресови състояния и мисловно фокусиране – буквално дишането спира. Тези периоди на свиване и задържане на дъха създават кратко задушаване в тялото, а то води до липсата на кислород и причинява страдание на организма и психиката – повишава напрежението, човек става раздразнителен, тревожен и невротичен, нарушава кръвообращението, притока на хранителни вещества и жизнена сила. Когато загубим връзка с дишането губим и връзката с настоящия момент – със себе си.

Когато върнем вниманието обратно в дишането чрез практикуване на пневмокатарзис, получаваме директен достъп до част от себе си, от психичните ни процеси, които действат несъзнателно. (Не е случайно, че на латински думата дъх означава също дух или душа.) Когато дишането е по-пълно и по-дълбоко, може да почувстваме в себе си омекотяване, отваряне, да се усетим все по-просторни отвътре. Дъхът ни отвежда към личния център, прибира ума у дома и ни центрира. Когато дишането се задълбочи можем да усетим връзката между „вътрешното“ и „външното“ , между грубата материя на тялото и фината материя на душевността.

Дишането може да бъде регенеративно и възстановяващо. То може да ни очисти от натрупаните токсини в организма и „паразити“ в ума и психиката. То ни помага да се освободим от тревожността и напрежението и ни връща към изначалната същност на спокойна откритост, цялостност, връзка със себе си и света. Тази основна есенция на живота може да бъде най-мощното трансформиращото средство, с което разполагаме. Може да върне у нас усещането за свежест и енергичност, за сила и издръжливост, за спонтанност и посока. Задълбоченото дишане дава възможност за изцеление на психиката и запознанство с действителните мотиви на поведението и чувствата. Разгръщането на дишането е и пътят за разгръщане на личността – дарбите, заложбите и уменията. Това е етапът, в който алхимията на дишането е инициирана, тогава практиката започва да променя живота и преживяванията ни стават по-хармонични и смислени. Когато сме центрирани, живота се случва с повече лекота.

Бидейки в присъствие и съзнателност за нашето дишане, жизнената енергия необходима за здравословно подхранване на нашите тела подсилва и активира енергийния поток в рамките на нашето фино поле. С достатъчно натрупване на енергия чрез дишането достигаме до нови граници на осъзнатост, информираност за себе си, цялостност и здраве. Дъхът ни е тясно свързан с всички аспекти на нашето същество. Начинът, по който дишаш е начинът, по който живееш!

В семинарите по дишане Бога ще откриеш аспекти на дъха и възможности на личността по един непосредствен начин.

Блог

Самонараняването при децата

Самонараняването при децата, тийнейджърите и в зряла възраст!

Автоагресията е ярък симптом за преживяно насилие, агресия или травма, както и неспособност да се […]

Вижте повече
Отстраняването на симптома

Отстраняването на симптома не е лечение

Модерната парадигма на медицината е да разделя тялото от съзнанието и човека от средата му. […]

Вижте повече
деструктивната самоцензура

Техника за разкриване и освобождаване от деструктивната самоцензура

Умът ни има наклпнност към саморегулация. Той осъществява контрол над поведението и действията ни, докато […]

Вижте повече

Абонирай се за бюлетин