Innerself

Икигай или Ценността на живота

За да откриеш ценността на живота или своя Икигай (生 き 甲 斐 ,„ики“ – „живот“ и „гай“ – „ценност“) и да бъдеш движещата сила, реализираща проявлението на самия живот, трябва да познаеш себе си, казва японската култура. Да се единиш с всяко действие, водено от сърце, което те кара да „гориш“, е пътят към реализацията на икигай.
Може да е нещо гениално просто и същевременно изящно. То е пресечната точка между това, което харесваш, това, което работиш, това, което е полезно за другите и това, в което си добър. В тази симбиотична свързаност на привидно разнородни сфери от живота преживяваш удовлетворение и радост. Там забравяш за времето и преживяваш пълнота и в същото време действията ти са от значение и полза за другите, за света около теб.
Казват, че всеки има своя икигай. Някои са го усетили и го осъзнават, други го носят в себе си, но все още не го познават. Казват още, че икигай винаги е в теб, но се нуждае от търпеливо изследване докато го разкриеш и реализираш.
Вярвам, че онези хора, които правят нещата с лекота, така че да изглеждат лесни за наблюдателя, майсторите в своята област, които те карат да си мислиш, че и ти го можеш преди да си опитал … те реализират своя икигай. В техните действия можеш да усетиш онази невидима движеща сила заредена с живот, превърнала се в щастливо сливане на човека с действията му.
Мисля, че ако човек се докосне до състоянието на икигай, никога повече не би могъл да остане безразличен и ще се стреми към него до края на дните си. А дори да опита да го приспи, част от него ще му нашепва за спомена от ценността на живота.
 

Блог

Самонараняването при децата

Самонараняването при децата, тийнейджърите и в зряла възраст!

Автоагресията е ярък симптом за преживяно насилие, агресия или травма, както и неспособност да се […]

Вижте повече
Отстраняването на симптома

Отстраняването на симптома не е лечение

Модерната парадигма на медицината е да разделя тялото от съзнанието и човека от средата му. […]

Вижте повече
деструктивната самоцензура

Техника за разкриване и освобождаване от деструктивната самоцензура

Умът ни има наклпнност към саморегулация. Той осъществява контрол над поведението и действията ни, докато […]

Вижте повече

Абонирай се за бюлетин