Икигай или Ценността на живота

За да откриеш ценността на живота или своя Икигай (生 き 甲 斐 ,„ики“ – „живот“ и „гай“ – „ценност“) и да бъдеш движещата сила, реализираща проявлението на самия живот, трябва да познаеш себе си, казва японската култура. Да се единиш с всяко действие, водено от сърце, което те кара да „гориш“ е пътят към реализацията на икигай.
Може да е нещо гениално просто и същевременно изящно, то е пресечната точка между, това което харесваш, това което работиш, това което е полезно за другите и това, в което си добър. В тази симбиотична свързаност на привидно разнородни сфери от живота преживяваш удовлетворение и радост, там забравяш за времето, и преживяваш пълнота и в същото време действията ти са от значение и полза за другите, за света около теб.
Казват, че всеки има своя икигай. Някои са го усетили и го осъзнават, други го носят в себе си, но все още не го познават. Казват още, че икигай винаги е в теб, но се нуждае от търпеливо изследване докато го разкриеш и реализираш.
Вярвам, че онези хора които правят нещата с лекота, така че да изглеждат лесни за наблюдателя, майсторите в своята област, които те карат да си мислиш, че и ти го можеш преди да си опитал, те реализират своя икигай. В техните действия можеш да усетиш онази невидима движеща сила заредена с живот, превърнала се в щастливо сливане на човека с действията му.
Мисля, че ако човек се докосне до състоянието на икигай никога повече не би могъл да остане безразличен и ще се стреми към него до края на дните си, дори да опита да го приспи част от него ще му нашепва за спомена от ценността на живота.

Блог

точните въпроси

Ако задаваме точните въпроси, ще получаваме точните отговори!

Тази публикация е вдъхновена от низ от събития, поредица от случайни случайности и още по-случайни […]

Вижте повече
Икигай или Ценността на живота

Икигай или Ценността на живота

За да откриеш ценността на живота или своя Икигай (生 き 甲 斐 ,„ики“ – „живот“ и „гай“ […]

Вижте повече
пещерата от която се боиш

В пещерата, от която се боиш е съкровището, което търсиш

Може да опишем модерния живот като желание да избягаме от обикновеността, в него присъства един копнеж […]

Вижте повече

Абонирай се за бюлетин