Упражнение за промяна и прочистване на мислите

 Всяка една от следващите мисли, взети от познанието на Дон Хуан, заслужава внимание и размисъл. Постигането, дори, на част от тези състояния и действителното им пряко разбиране със сигурност ще промени живота ви.

Вземи едно от твърденията, което и да е, и размишлявай над него цял ден, два дни, три дни…, след което вземи друго и насочи вниманието си към него, дай му толкова време колкото ти е необходимо за да вникнеш в него в дълбочина. Разглеждай ги във всеки възможен аспект от живота, тук няма бърза работа.
Това упражнение ще ти отнеме един или два месеца и ако му се отдадеш наистина, промените си заслужават.
ОПИТАЙ⇓
⇒ Постъпвай така, като че ли това, което се случва, е сън. Действай смело и не търси оправдания.
Не обяснявай твърде много. Когато ти обясняваш защо не можеш да направиш това или онова, всъщност ти се извиняваш за недостатъците си, надявайки се че тези, които те слушат ще са добри и ще ти простят. 
За да извлече от живота максималното, човек трябва да умее да се променя. Най-трудно е да вземеш решение да се промениш.
Аз никога на никого не се сърдя. Нито един човек не може да направи нещо, което да заслужава моята реакция. Сърдиш се на хората, когато чувстваш че постъпките им са важни. Нищо подобно отдавна не чувствам.
Винаги трябва да помниш, че пътят е само път. Ако чувстваш, че не трябва да вървиш по него, напусни го.
Сега не можеш да ме разбереш заради навика си да мислиш тъй, както виждаш.
Ако не ти харесва това, което получаваш, промени това, което даваш.
Най-голямата трудност за повечето хора е вътрешният диалог. Когато човек се научи да го спира, всичко става възможно. Най-невероятните проекти стават изпълними.
Хората не си дават сметка, че могат във всеки един момент да изхвърлят от живота си нещо. Винаги. По всяко време. Мигновено.
Единственият наистина мъдър съветник, който имаме, е смъртта. Всеки път, когато чувстваш, че нещата тръгват на зле и ти си на крачка от пълния крах, обърни се наляво и попитай смъртта си така ли е наистина. 
Всеки върви по своя си път. Ако вървиш с удоволствие, значи това е твоят път. Ако ти е зле — във всеки момент можеш да се махнеш от този път, колкото и далеч да си стигнал. И това ще е правилно.
Нужно ни е цялото наше време и цялата ни енергия, за да победим идиотизма в себе си.
Цялата магия е в това, върху какво да се концентрираш. Всеки от нас сам се прави или нещастен, или силен. Обемът работа и в първия, и във втория случай е един и същ.
За да станеш човек на знанието, трябва да си воин, а не хленчещо дете. Да се бориш, без да се предаваш, без да се оплакваш, без да отстъпваш, да се бориш, докато прогледнеш. И всичко това само за да разбереш, че в живота няма нищо, което би могло да има значение.
Това, което правиш в дадения момент, може да се окаже последното нещо, което правиш на земята. В света няма сила, която може да ти гарантира, че ще живееш дори още една минута.

Карлос Кастанеда, из „Учението на дон Хуан“

Блог

точните въпроси

Ако задаваме точните въпроси, ще получаваме точните отговори!

Тази публикация е вдъхновена от низ от събития, поредица от случайни случайности и още по-случайни […]

Вижте повече
Икигай или Ценността на живота

Икигай или Ценността на живота

За да откриеш ценността на живота или своя Икигай (生 き 甲 斐 ,„ики“ – „живот“ и „гай“ […]

Вижте повече
пещерата от която се боиш

В пещерата, от която се боиш е съкровището, което търсиш

Може да опишем модерния живот като желание да избягаме от обикновеността, в него присъства един копнеж […]

Вижте повече

Абонирай се за бюлетин