Innerself

Техника за разкриване и освобождаване от деструктивната самоцензура

Умът ни има наклпнност към саморегулация. Той осъществява контрол над поведението и действията ни, докато извършва и безброй други функции. Ние биваме наставлявани от момента на нашето раждане чрез външно коригиране, така нареченото възпитание, а постепенно се научаваме на самоцензура, както в действията си, така и в мисленето. Идеи за редно и нередно, правилно и грешно, разумно и неразумно, възможно и невъзможно, красиво и грозно, допустимо и недопустимо са вградени в нас още преди да осъзнаем себе си в света. В последствие към тази широка гама от вярвания и убеждения започва да се наслагва и опита от нашия живот.

Ефектът е стесняване, стесняване, стесняване… При всеки човек по различен начин и в различна форма започва да се образува картографията на съзнанието.

В големия процент от хората, с които работя, се оказва, че самоцензурата е мощно ограничение за реализиране на по-благодатен и изобилен живот.  А за принципите на изобилието в следващата статия! 😉

Тук ще споделя с вас една лесна техника, която често давам на клиентите си. Нейната цел е да осъзнаем и преодолеем самоцензурата и ограничениета, които сами си поставяме.

ಡ Техника:

Може да я прилагате преди заспиване или във време, което сте отделили специално за това.

 • Легнете и затворете очи.
 • Започнете да си представяте определена ситуация, която ви ангажира емоционално
 • случка от деня, която се превърта отново и отново през ума ви.
 • недовършени или недоизчистени взаимоотношения с някой.
 • мечта за нещо, което желаете да се случи.
 • Започнете смело, без никакъв свян, да развивате сценария на разговора или ситуацията.
 • Останете наблюдателни и осъзнайте при кого и в кои моменти започва да се включва „редактора“, който нанася корекция по фабулата на вътрешния ви „филм“.
 • Забележете чувствата си в моментите на цензура.
 • Когато изпитате срам!
 • Когато изпитате вина!
 • Когато изпитате страх!
 • Когато ви изглежда, че не е възможно!
 • Когато мислите, че не е правилно!
 • Кога…?

В този момент си припомнете, че това няма никакво значение, защото там сте сами, всичко се случва само в собствения ви ум. Там никой не може да надникне и сте напълно свободни!  Филмът е ваш, ролите са ваши, сценарият е ваш – бъдете свободни! ОСКАР ЗА ЦЯЛОСТНО ТВОРЧЕСТВО 😉

 • В този момент се върнете на „цензурираната“ сцена или диалог и нанесете корекция на „коректора“. Направете сюжета точно такъв, какъвто го желаете… Така както ви завладява и ви кара да се чувствате добре.
 • Сега развийте целия сценарий отново. Този път се опитайте да бъдете още по-смели.

Правете това упражнение всеки ден и малко по малко, ден след ден, освобождавайте ограничаващите идеи и закостенели вярвания, които ви карат да се стеснявате на място, където никой не ви вижда, никой не може да ви критикува, забранява, поправя, обвинява, никой, освен вас, не може да изисква – искайте най-доброто за себе си, отвъд линейната логика на познатото.

Ограниченията на умa ни неизменно се проявяват в живота ни. Ако не можем да сме свободни в собствената си глава, не бихме могли да сме свободни извън нея.

Тази техника се роди по пътя на освобождение от собствената ми цензура и е чудесен детектор, който много ясно показва, какви и къде са нашите ограничения. Можете да я използвате във всеки момент от живота.

♡ DREAM ON

Кристина Дойчинова

Блог

Самонараняването при децата

Самонараняването при децата, тийнейджърите и в зряла възраст!

Автоагресията е ярък симптом за преживяно насилие, агресия или травма, както и неспособност да се […]

Вижте повече
Отстраняването на симптома

Отстраняването на симптома не е лечение

Модерната парадигма на медицината е да разделя тялото от съзнанието и човека от средата му. […]

Вижте повече
деструктивната самоцензура

Техника за разкриване и освобождаване от деструктивната самоцензура

Умът ни има наклпнност към саморегулация. Той осъществява контрол над поведението и действията ни, докато […]

Вижте повече

Абонирай се за бюлетин