Innerself

Силата на водното прераждане – Water Rebirth

            ел. списание Edna.bg  04.2016г
Един сеанс във водата с психотерапевта Кристина Дойчиновa
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах“  Конфуций

Обновяващият ефекта на водата е всеизвестен факт. В множество култури тя се използва като средство за пречистване на енергийната човешка структура, която е неразривно свързана с психиката и съзнанието. Водните практики се използват от столетия в източния свят за подобряване на физическото и психично здраве, като едва от няколко десетилетия навлизат като психотерапевтичен подход за западния човек.

Водната терапия Water Rebirth (Водно прераждане) e иновативен невербален преживелищен метод с високо ефективно въздействие над различни личностни и психични смущения, той е мощна и същевременно изключително нежна техника към психиката. Практикува се основно в термални води с температура близка до тази на тялото. Чрез динамични движения и статични пози над и под водната повърхност фокусът на внимание бива пренасочен от „външната реалност“ към феномените на „вътрешните светове“.

Water Rebirth е основан на базисната методика в Watsu и Liquid Flow, но спецификата му е насочена основно към психичните процеси, психотерапевтични цели и себепознанието. Развитието и оформянето на техниката дойде спонтанно, като следствие от опита, който имам като практикуващ и терапевт повече от десет години в различни дихателни, хипнотични, водни и преживелищни практики.

Името Water Rebirth е неслучайно, тъй като в много аспекти наподобява и симулира живота в майчината утроба като дава възможност отново да се докоснем до изобилието на нейното съдържание. Връщането в момента на необременени и чисти сетива носи пречистване в настоящето, припомня ни изначалното състояние на хармония и здраве. Регенерира присъщата ни, но позабравена връзка с космичното пространство.

 

Кои са основните нива на въздействие на техниката Water Rebirth?

Трансперсонално – това са състояния отвъд тясното Аз самосъзнание. Всичко, което носим като колективно съзнание и отражения от други проявления (паралелни/минали животи) е част от трансперсоналната информация (лична, родова карма, на ниво националност, човечество, вид…).

Вътреутробно – заучаването на света, който осъзнаваме в момента започва още от вътреутробния период. Още когато сме в топлата, уютна, сигурна и спокойна майчина утроба, където гладът, студът, усилието и самотата са непознати. Пренаталният период е ключов момент и психичният живот на майката е много важен, тъй като тя е основният „предавател“ на информация, какво представлява света, който тепърва ще се разкрие пред нас. Вибрацията, която се подава към бебето има отражение както над психичното устройство и неговата стабилност, така и над физическото състояние и здраве. 

Родова травма – първият травматичен опит на тази земя е процесът на раждане. Преминаването от едно състояние в друго, от живот във водна среда към живот на сушата не е лек процес. Именно тогава настъпват и първите усещания за отделеност, студ, глад, болка и прочие. При много хора родовата травма е оказала сериозно влияние над начина на себеизразяване и себеусещане. Тежките раждания и евентуалното поставяне на бебето в кувьоз, освен че могат да доведат до физически проблеми, имат по-леко или по-тежко отражение над психиката.

Биографично ниво (от момента на раждане до настоящия миг) – съзнаваните и неосъзнати натрупвания от опитността в живота до голяма степен предопределят действията, реакциите и чувствата ни към света. Все по-ограничената способност на човека  да се освобождава от травматични преживявания води до множество наслоявания, които буквално деформират същността и влошават качеството на живот. Така нареченият травматичен опит започва още от закъснелия биберон или майчина гърда (засилващото се чувството на глад е вид травматичен опит) и продължава с неподкрепящи или авторитарни родители, враждебната среда на себеутвърждаване в социалния свят, раздели, инциденти, загуби, междуличностни конфликти, неуспехи и безброй други преживявания съпътстващи човешкия живот. Всички тези фактори се множат главоломно, всеки ден, с „развитието“ на социалната цивилизация.

Какво се случва по време на сеанса и как се отразява то?

Започваме с плавни, хармонични движения и разтягания над водата, които спомагат за привеждане на нервната система обратно в баланс и водят тялото и психиката в дълбоко релаксирано състояние, възвръщащи усещането за доверие, подкрепа и неосъждане. Когато пътешественикът навлезе в състояние на пълно отпускане подводното пътуване може да започне.

Редуват се ритми на динамика и статичност над и под повърхността на водата. Тези ритми регулират дишането, правят го съзнателен процес, като въвеждат естествена удължена пауза между вдишване и издишване, която има изключително важна роля.  Тя се отразява като микро пауза в мисловния поток, тези мигове на празнота  са целебни за психиката. Представляват нещо като „рестарт“ на системата. Те също така са и моментът на преминаване към други нива на възприятие  – смисълът винаги е в паузата, в тишината. В променено състояние на съзнанието умът започва да притихва и представата за време-пространство се изменя. Преживяването на безтегловност, отпускане, разширяване и свободно движение на тялото носи усещането за пълна  необусловеност и свобода. Започва да се разбужда паметта на клетките за тяхното изначално здраво и чисто състояние.

Чрез специфичните движения и пози бива стимулиран процес на освобождаване от задържани интелектуални съглашения, наслоени вярвания вменени от социалната среда,  физически, емоционални и психични блокажи, усещане за страх, срам, вина, гняв, самота и т.н., както и съпътстващите ги симптоми – безсъние, тревожност, паника, невротичност, агресия, боязливост, натрапчиви и паразитни мисли, усещане за малоценност…

Междувременно фонов, но основен аспект е интеграцията между външния  и вътрешния свят и заличаване на границата помежду им. В ежедневния живот това се отразява като съзнаване, че ние сме твореца на реалността, която обитаваме и че не съществува такова нещо като вътрешно и външно. Това е само игра на дуалистичния ум. Във времето намалява и усещането за отделеност от цялото, разхлабват се Его защитните механизми, които са извънредно устойчиви структури.

Чрез Water Rebirth бива стимулирана креативността и въображението. Преоткриваме значението на вдъхновението и радостта в живота. Възвръщаме доверието си в света, себе си и космичния порядък, отдаваме се на естественото проявление на нещата.

Всичко това е свързано с много интимни индивидуални преживявания за всеки човек.  Някои хора преминават през състояния свързани с даден период или събития от житейския им път, имат лични прозрения или се докосват до висшите нива на разум. Палитрата от опитност, която може да имаме е изключително богата.

Може много да се говори за състоянията и ефектите на водната практика Water Rebirth, тя е многопластов и неограничен метод , но единствено преживяването може да ни доближи до действителното разбиране.

Хармонията ни е присъща, само трябва да си спомним!

Блог

Самонараняването при децата

Самонараняването при децата, тийнейджърите и в зряла възраст!

Автоагресията е ярък симптом за преживяно насилие, агресия или травма, както и неспособност да се […]

Вижте повече
Отстраняването на симптома

Отстраняването на симптома не е лечение

Модерната парадигма на медицината е да разделя тялото от съзнанието и човека от средата му. […]

Вижте повече
деструктивната самоцензура

Техника за разкриване и освобождаване от деструктивната самоцензура

Умът ни има наклпнност към саморегулация. Той осъществява контрол над поведението и действията ни, докато […]

Вижте повече

Абонирай се за бюлетин