Innerself

Промяна на матриците чрез хипнотерапия

От самото ни раждане ние сме подложени на непрестанно външно влияние. То се отразява на всички съзнателни мисловни форми и всички несъзнавани матрици, които напълно управляват  изборите и поведението ни. Абсолютно всичко афектира психиката – думите, които са ни казвали, като дете, начина, по който са се отнасяли с нас, примера, който сме виждали, случките, които са ни се случили, чувствата, които сме изпитали и така до ден днешен. Всичко това е създало сложна система от дълбоко вкоренени вярвания, убеждения, нагласи и поведенчески тенденции, които наричаме „матрици“.

Промяна на матриците чрез хипнотерапия

На тази база човек избира хората, които участват в живота му, реакциите на житейските събития, оформя житейската си философия, както и фундаменталната треактория, която съзнателно или не следва. Матриците са изградени от чувство – мисъл – поведение и имат реактивен характер. Необходим е само конкретен стимул, дори и привидно незначителен, който незабавно активира автоматизирания модел.

Осъзнаването на собствените модели и осветяването на техния произход, ни дава възможност за избор. Ако определен тип поведение, в крайна сметка, не прави живота ни по-добър то не ни е нужно. Чувала съм много често от клиентите си израза – „Аз съм си такъв“. Това е чудесно, но важното е това „Такъв“ дали ни служи добре или е против собственото ни добруване.

Друга „пречка“, пред която виждам, че хората понякога се изправят е идеята, че те са жертва на този „Аз“, който е изграден от едно минало, което не може да бъде променено. Истината обаче е, че ние не сме длъжни да останем вечно пленници на паметта. И дори и да не можем да променим минали събития, можем да сме свободни от матрицата, която са създали. И те да останат само информативни факти, но не и да обуславят преживяванията ни.

Опитът

Хилядите хора, с които съм работила ми показват, че когато човек наистина иска промяна и е готов да се освободи от някаква част на твърдия „Аз“, който е приел за себе си, промяната  е възможна и благодатна. Когато сме в страдание или объркани, се случва така, че да имаме нужда от малко подкрепа и някой, който вече е извървял този път.

Хипнотерапията дава възможност за дълбоки трансформации в сверите, в които животът ни ни показва, че има нужда от такива. Тя е изключително фин метод, който докосва най-дълбоките кътчета и нужди на човешката душа. Като същевременно отваря пространство за много бързи и трайни промени, за които класическите терапевтични подходи понякога се борят с години.

Кристина Дойинова

Блог

Самонараняването при децата

Самонараняването при децата, тийнейджърите и в зряла възраст!

Автоагресията е ярък симптом за преживяно насилие, агресия или травма, както и неспособност да се […]

Вижте повече
Отстраняването на симптома

Отстраняването на симптома не е лечение

Модерната парадигма на медицината е да разделя тялото от съзнанието и човека от средата му. […]

Вижте повече
деструктивната самоцензура

Техника за разкриване и освобождаване от деструктивната самоцензура

Умът ни има наклпнност към саморегулация. Той осъществява контрол над поведението и действията ни, докато […]

Вижте повече

Абонирай се за бюлетин