Innerself

Отстраняването на симптома не е лечение

Модерната парадигма на медицината е да разделя тялото от съзнанието и човека от средата му. Но всичко се намира в контекста на нещо друго и не може да бъде уловен коренът на проблема, ако се разглежда само симптома. Холистичният подход е задължителен и в психологията, за да може да се установи как начинът на живот на човек повлиява неговото психично здраве.

Човек има физически, емоционални и ментални аспекти. Всички те трябва да бъдат взети предвид, когато установяваме произхода на проблем, възникнал на едно или повече нива.

Поставянето на обобщени диагнози изключва индивидуалността, която е определяща, както за възникването, така и за разрешаването на даден проблем. Също така става предпоставка за премаскирането на състоянието, променяйки симптоматиката.

Симптоматичният подход, който не е насочен към корена на проблема, а само към неговата проява, не е решение. Пример е как панически атаки, могат да се преобразят в пристъпи на „безпричинна“ тревожност, ако усилията са насочени в погрешна посака, която изключва разтварянето на по-дълбоките пластове, където са скрити истинските причини. Също така е възможно емоционален или психичен проблем да се превърне в соматичен, дори в реален физически казус. Голяма част от автоимунните заболявания са резонанс на дълбок вътрешен казус, който е бил пренебрегван или изобщо не е отразен.

Специфичните състояния (физически, емоционални и ментални) могат да са в следствие на травми, тежки събития, загуба, трудности с родителите, нехармоничен/нездравословен начин на живот, зловредна среда, пренебрегване на нуждите ни и пр.

Ние сме многопластови същества и е необходимо да бъдем разглеждани като такива. Също така, колкото и да си приличаме, ние сме напълно уникални. Никога никой не е преживявал палитрата, която ти си преживял и никога никой няма да я преживее. Съответно нашите състояния няма как да бъдат разгледани извън контекста на личната ни история, както и не могат да бъдат унифицирани и класифицирани на книга или в теория.

На първо място е важно сами да осъзнаваме свързаността на преживяванията си във всичките им аспекти. Как физическите преживявания са се отразили и се отразяват на психиката и емоциите, как емоциите се отразяват на тялото и психиката, как психичният ни живот резонира в емоциите и тялото. Има непрестанен обмен на информация, която ви казва какво да чувствате и мислите.

Например ако тялото ви страда и изпитвате болка, ще е много трудно мислите ви да са весели и позитивни или емоциите ви да са радостни. Ако в ума ви се раждат само ужасии, тялото ви ще започне да реагира на тях със симптоми на стрес и тревожност, а емоциите ви ще са мрачни. Това са естествени афекти на цялостната система, които са неизбежни.

За да има баланс в цялото, то това неизменно означава, че трябва да се постигне баланс на всяко ниво.
Ако искате да преживявате здраве в пълната му форма – физическо и психично, холистичният подход е задължителен.

Свържете се с нас за консултация или терапевтични срещи.

Кристина Дойчинова

Блог

Самонараняването при децата

Самонараняването при децата, тийнейджърите и в зряла възраст!

Автоагресията е ярък симптом за преживяно насилие, агресия или травма, както и неспособност да се […]

Вижте повече
Отстраняването на симптома

Отстраняването на симптома не е лечение

Модерната парадигма на медицината е да разделя тялото от съзнанието и човека от средата му. […]

Вижте повече
деструктивната самоцензура

Техника за разкриване и освобождаване от деструктивната самоцензура

Умът ни има наклпнност към саморегулация. Той осъществява контрол над поведението и действията ни, докато […]

Вижте повече

Абонирай се за бюлетин