Innerself

Несъзнателният мехънизъм за създаване на предпочитания

Интересен е механизмът, по който се оформят част от нашите предпочитания. Още в първите месеци и години от живота ни, докато критичното мислене все още не се е сформирало, всичко, което навлиза в полето на сетивните ни възприятия, бива запаметено съвсем фрагментирано. Определен стимул, попадащ в полето на зрението, слуха, мириса, вкуса или допира, се „закача“ към моментното ни състояние и това става повод да сме привлечени или отблъснати от дадено нещо още от първия момент, в който се срещнем с него.

Представете си, че сте бебе, което седи в детското си столче, поставено на брега на морето. Нежен топъл бриз гали кожата, а майка ви ви храни с любима за вас храна. Забавлявате се докато гледате морските вълни, които се люлеят една след друга.

Забележете, че всичко от описаното по-горе е празно от съдържание, защото все още няма критично мислене и преценки. Налично е само чистото възприятие и преживяване: нахранен сте, чувствате приятна топлина, до вас е майка ви, а наблизо има движеща се вълниста гледка. В следващият момент, в който видите нещо, което наподобява вълнички (например къдравата коса на някоя жена), отново ще се завърне приятното чувство, което сте преживели много отдавна, без дори да знаете, че имате спомен от него. А след време ще пораснете и е много вероятно да имате предпочитание към …. жени с къдрави коси.

Наскоро направихме едно проучване, което ни показа, че определени предпочитания се развиват дори в още по-ранна възраст. Проучихме как страната, на която бебето лежи в майчината утроба, се отразява на определен тип сетивни харесвания. Тази страна става предпочитаната страна за сън на човек, както и онази, на която заспиваме по-лесно. Освен това се оказа, че при 92 % от хората това повлиява и чувствителността на ухото от същата страна. Обикновено то става по-чувствително и човек по-лесно и по-приятно възприема информация, когато я получава от тази посока.

Акo искате, можете сами да направите един прост и бърз експеримент.

Със сигурност всички сте забелязали, че имате предпочитание що се отнася до поставянето на телефона ви при разговор. Замислете се лявото или дясното ухо избирате? Хванете телефона и просто го поставете върху обичайната страна. Сега може да знаете (със сигурност на 92 %), че това е страната, на която сте лежали в майчината си утроба. Любопитно е, нали?

Представете си колко напълно автоматични харесвания и нехаресвания сме развили още преди да се появим на бял свят. Тези предпочитания са запаметени директно в тялото ни, в нашите клетки.

А несъзнаваните ни матрици работят непрестанно и към тях постоянно се прибавя още някакво усложнение. Така възрастните хора година след година стават все по-сериозни и все по-сложни, както и проблемите, с които живеят.

По идентичен начин биват оформяни различни страхове – от животни, насекоми, влечуги, мъже с брада и пр. Към определена ситуация (сетивен стимул) се прикача негативно състояние (емоция), а двете заедно оформят т.нар. микро матрици. Ако в последствие се появи подобен стимул, той ще породи идентична емоция, което най-незабавно утвърждава матрицата. В следствие на привидно незначителни събития е много вероятно да се развие определен ирационален страх, проявяващ се дори на много по-късен етап в зряла възраст.

Например: Вие сте малко дете, което вижда как куче напада котка и точно в този момент не е имало кой да ви обясни, че кучетата не винаги са опасни и е в тяхната природа да нападат котки. След седмица родителите ви ви взимат на гости у техни приятели, които имат приятелски настроено към деца куче. Още щом ви види, кучето се засилва към вас и ви облизва по лицето. Това незабавно активира микро матрицата от предходната ситуация с емоционален заряд „страх“  – „Кучето е опасно!“

Знаейки всичко това, човек би могъл да си каже: „ОК, но какво от това? Какво мога да направя, за да се разчупят тези макро матрици?“

Налични са немалко школи, методи и инструменти на психотерапия за справяне с подобни модели. След десетки години приложение в психотерапията хипнозата извоюва своето място на един от най-бързите и ефективни методи за терапия и развитие, който в днешно време е достъпен за всеки.

Хипнотерапията е средство за дълбинна работа, което може да се насочи към освобождаване на несъзнавани модели, имащи негативно отражение в живота на човек. Така освен да долавяте и разбирате, че определени модели на поведение съществуват, ще можете също да се освободите от тях, неутрализирайки тяхното влияние.

Блог

Самонараняването при децата

Самонараняването при децата, тийнейджърите и в зряла възраст!

Автоагресията е ярък симптом за преживяно насилие, агресия или травма, както и неспособност да се […]

Вижте повече
Отстраняването на симптома

Отстраняването на симптома не е лечение

Модерната парадигма на медицината е да разделя тялото от съзнанието и човека от средата му. […]

Вижте повече
деструктивната самоцензура

Техника за разкриване и освобождаване от деструктивната самоцензура

Умът ни има наклпнност към саморегулация. Той осъществява контрол над поведението и действията ни, докато […]

Вижте повече

Абонирай се за бюлетин