Innerself

Хипноза

Позната от векове и все пак обгърната в мистика, хипнозата остава един от най-интригуващите методи, който към ден днешен използваме, както като средство за лечение и психотерапия, така и като инструмент за личностно развитие и изследване на трансперсоналните феномени.

Чрез хипнотични сеанси можете да разгърнете потенциалите си, да се научите как да взимате лесно решение, как да комуникирате с лекота, как да бъдете по-успешни в бизнеса и професията си, как да изграждате пълноценни връзки с близките си. Приложена като средство за психотерапия, хипнозата многократно повишава резултатите от терапевтичния процес. Доказала своята висока ефективност в справянето със зависимости, фобии, страхове, депресия, посттравматичен стрес, хранителни разстройства, тревожност, ОКР (обсесивно компулсивно разстройство), паник атаки, стрес, бърнаут, безсъние и пр., тя е все по-предпочитан метод за решаване на възникнали негативни казуси в психиката, емоциите и соматиката. 

С времето от принципите на хипнозата се извеждат и развиват някои интересни и полезни методи като НЛП, сугестопедия, семейни констелации и др. Тя лежи в основата на всички техники за дълбинна терапия и интензивна личностна трансформация, познати в психологията днес. 

Редица успешни личности в различни сфери – актьори, певци, спортисти, политици, лекари, психолози и пр. използват хипноза, за да подобрят спортните си постижения, способността за запаметяване или учене, да подпомогнат или развият определен тип умения, да достигнат специфична вътрешна настройка или състояние, които са ключови за техните успехи. Независимо от високата ѝ ефективност днес чрез филмовото изкуство и медиите до широката публика достига една съвсем малка част от този широкообхватен метод, а именно само нейната сценична форма, позната като „сценична хипноза“. Сценичната хипноза дава непълна и дори погрешна, а понякога и плашеща представа за метода, като от нея произлизат основните популярни митове. 

Прочети Разбулване на митове за хипнозата

Онова, което се случва по време на един хипнотичен сеанс, е взаимодействие между двама души, в което терапевтът/водещият въвежда клиента/водения в хипнотичен транс посредством различни техники, така че човек да се отпусне в едно вътрешноприсъщо състояние.  Тъй като то е съвсем естествено, човек рядко му обръща внимание, въпреки че всички навлизаме спонтанно в него по средно 12-14 пъти на денонощие. Това са така наречените ултрадианни ритми или ритмите, когато мозъкът ни отпочива. В тези моменти с помощта на водещия вниманието бива пренасочено навътре – там, откъдето тръгва всяка промяна. По този начин се достига до подсъзнанието и здравите пластове на психиката, за да бъде катализирана нужната промяна. 

Прочети За Хипнотерапията

Блог

Самонараняването при децата

Самонараняването при децата, тийнейджърите и в зряла възраст!

Автоагресията е ярък симптом за преживяно насилие, агресия или травма, както и неспособност да се […]

Вижте повече
Отстраняването на симптома

Отстраняването на симптома не е лечение

Модерната парадигма на медицината е да разделя тялото от съзнанието и човека от средата му. […]

Вижте повече
деструктивната самоцензура

Техника за разкриване и освобождаване от деструктивната самоцензура

Умът ни има наклпнност към саморегулация. Той осъществява контрол над поведението и действията ни, докато […]

Вижте повече

Абонирай се за бюлетин