Innerself

ГЕЩАЛТ

Гещалттерапията е екзистенциален, феномелогичен и базиран на процеса подход, създаден въз основа на принципа, че хората трябва да бъдат разбрани в контекста на тясно свързани взаимоотношения със средата. Гещалт означава цялост на тяло, душа и разум, която придава смисъл на съставните й елементи (мисли, чувства, нагласи и поведение).

Чрез методите и инструментите на Гещалттерапията  човек се осъзнава „тук и сега“, като за това съдейства директното преживяване, а не абстрактността на говоренето за ситуациите. В процеса на работа човек достига до фундаменталното разбиране, че няма нищо „развалено“, „счупено“ или „объркано“ в нас, а често то е просто изоставено и/или осъдено, изпълняващо или изпълнявало важна роля в живота ни.

Фокусът върху миналото стои доколкото показва как то се свързва с настоящето, с проблемите в живия живот днес. В процеса на работа клиентът добива по-широка и дълбока представа за себе си, за начина, по който сам участва и допринася за трудностите, с които се сблъсква, изследвайки каква функция изпълняват емоционалните и мисловните процеси, с какви нужди са свързани те и доколко осъзнава тяхното присъствие и влияние в живота си.

Блог

Самонараняването при децата

Самонараняването при децата, тийнейджърите и в зряла възраст!

Автоагресията е ярък симптом за преживяно насилие, агресия или травма, както и неспособност да се […]

Вижте повече
Отстраняването на симптома

Отстраняването на симптома не е лечение

Модерната парадигма на медицината е да разделя тялото от съзнанието и човека от средата му. […]

Вижте повече
деструктивната самоцензура

Техника за разкриване и освобождаване от деструктивната самоцензура

Умът ни има наклпнност към саморегулация. Той осъществява контрол над поведението и действията ни, докато […]

Вижте повече

Абонирай се за бюлетин