Блог

Буганшу – Дишане и Здраве

Дишането е абсолютната есенция на живота, но важността му за поддържане на доброто здраве често бива пренебрегвана. Пълното свободно дишане е един от ключовете за физическо, психично, емоционално и душевно благополучие.

Осъзнатото дишане ни помага да се докоснем до свободата на настоящето да се озовем в необятността на момента. Тогава няма минало за запомняне, няма бъдеще, по което да се тревожим или планираме. Всеки дъх е процес на получаване от вселената и връщане обратно към нея. С всяко вдишване тя получава, прибирайки живота в себе си, с всяко издишване тя го освобождава и връща обратно.

Още от детството ни, с течение на времето, поглъщаме и натрупваме стреса и напрежението от семейството и се учим на поведение от обкръжаващата ни среда. И като всеки преживяваме радости, предизвикателства и травми в живота. Научавайки се да реагираме спрямо миналите опитности на удоволствие и болка, за съжаление, започваме да губим свободата и спонтанността естествено присъщи в ранното детството. Започваме да се страхуваме от неодобрение, наказание или изоставяне, преживяваме неприятното чувство, че не знаем как да се справим. В резултат на това започваме да се свиваме по-често, дори да се затваряме. Научаваме се да контролираме себе си за да бъдем „добри“, за да получим положително внимание, жертваме желанията си за одобрението на другите. За да постигнем този контрол над поведението и чувствата несъзнателно стягаме мускулите, най-вече в областта на корема, гръдния кош, врата и раменете, което ограничава нашето дишане. „Откриваме“, че колкото по-слабо дишаме, толкова по-слабо чувстваме – така изглежда, че по-лесно ще преминем през предизвикателствата и трудностите на съвременния живот. С течение на времето, този процес се развива в привични несъзнателни реакции, които „заключват“ тялото и предотвратяват цялостния израз, както на удоволствие, така и на болка. По този начин естественият поток на жизнена енергия бива нарушен, поради което всяка система в тялото дегенерира по-бързо. Като възрастни, много хора (почти всички) са склонни да дишат кратко, плитко, а при стресови състояния и мисловно фокусиране буквално дишането спира. Тези периоди на свиване и задържане на дъха създават кратко задушаване в тялото, а то води до липсата на кислород и причинява страдание на организма и психиката – повишава напрежението, човек става раздразнителен, тревожен и невротичен, нарушава кръвообращението, притока на хранителни вещества и жизнена сила. Когато загубим връзка с дишането губим и връзката с настоящият момент – със себе си.

Чрез връщане вниманието обратно в дишането чрез дихателната техника Буганшу  получаваме директен достъп до част от себе си, от психичните ни процеси, които обикновено функционират несъзнателно (Не е случайно, че много медитативни техники се основават на дишането и че в много свещени текстове и на много езици думата дъх означава също дух или душа). Когато дишането е по-пълно и по-дълбоко, може да почувстваме в себе си омекотяване, отваряне, да се усетим все по-просторни отвътре. Дъхът ни отвежда към личния център, прибира ума у дома и ни центрира. Когато дишането се задълбочи можем да усетим връзката между „вътрешното“ и „външното“ , между грубата материя на тялото и фината материя на душевността.

Дишането може да бъде регенеративно и възстановяващо. То може да ни очисти от натрупаните токсини в организма и „паразити“ в ума и психиката. То ни помага да се освободим от тревожността и напрежението и ни връща към изначалната същност на спокойна откритост и връзка със себе си и света. Тази основна есенция на живота може да бъде най-мощното трансформиращото средство, с което разполагаме. Може да върне у нас усещането за свежест и енергичност, за сила и издръжливост, за спонтанност и посока. Задълбоченото дишане дава възможност за изцеление на психиката и задълбочаване духовните практики. Разгръщането на дишането е и пътят за разгръщане на личността – дарбите, заложбите и уменията. Това е етапът, в който алхимията на дишането е инициирана, тогава практиката започва да променят живота и преживяванията ни стават по-хармонични и смислени, когато сме в хармония със силата живота се случва с лекота.

Бидейки в присъствие и съзнателност за нашето дишане, жизнената енергия необходима за здравословно подхранване на нашите тела подсилва и активира енергийния поток в рамките на нашето фино поле. С достатъчно натрупване на енергия чрез дишането достигаме до нови граници на осъзнатост, информираност за по-фините духовни измерения, цялостност и здраве. Дъхът ни е тясно свързан с всички аспекти на нашето същество. Начинът, по който дишаш е начинът, по който живееш!

В семинарите по дишане Буганшу ще откриеш аспекти на дъха и възможности на личността по един непосредствен начин.

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вярваш ли…?

Вярваш ли, че имаш право да живееш с радост в душата, с ум пълен с мечти …

„Ценното време на зрелостта“- Марио де Андраде

Марио де Андраде (1893г. – 1945г.) е бразилски поет, писател и изследовател …

Упражнение за промяна и прочистване на мислите

 Всяка една от следващите мисли, взети от познанието на Дон Хуан, заслужава …